Warning: fsockopen(): unable to connect to www.sel-lj.si:80 (Connection refused) in /var/www/sel-lj/myportal/helpers/http.php on line 67  DRUŠTVO GOJITELJEV ŠPORTNIH GOLOBOV PISMONOŠ SEL LJUBLJANA

Zgodovina društva

Skozi čas-Zgodovina društva

Vštevši povojno obdobne vse do leta 1953 takratna oblast SFRJ (socialistična federativna republika Jugoslavija) oziroma JLA (Jugoslovanska ljudska armada) ni dovoljevala svojim državljanom vzreje golobov pismonoš in je imela splošni moratorij gojenja teh prečudovitih ptic, ki lahko preletijo v enem dnevu več sto kilometrov in se vrnejo v rodni kraj k svojemu lastniku.

Po letu 1953 so se razmere v smislu dovoljevanja gojenja golobov pismonoš umilile in že so se našli prvi entuziasti, ki so pričeli z vzrejo golobov pismonoš. V letu 1954 so se začeli prvi zametki društva in tako je z zlatimi črkami zapisano leto 1955, natančneje 16. maj 1955, ko je bilo ustanovljeno Društvo gojiteljev golobov pismonoš SEL LJUBLJANA. To je bilo prvo tovrstno ustanovljeno društvo v Sloveniji s takratnim predsednikom Jankom Podržajem in člani: Franci Štrukelj, Karl Pangerc, Jože Nered in drugi. V tistem času ni bilo dosti golobov pismonoš in je bil kar problem dobiti prave letalce, toda kljub vztrajnosti se jih je zvalilo toliko, da so lahko organizirali skupne treninge s kratkimi razdaljami in izvedli prvo tekmovanje za Titovo štafeto dne 25.05.1956 iz Kopra.

Potekala so tudi tekmovanja z majhno udeležbo golobov tja do 80 letalcev so uspeli zbrati, razdalje prog pa niso bile nikoli daljše kot 300 Km. Tekmovalne golobe so obročkali s trakovi iz pločevine, ki so jih zapeli okrog nog golobov letalcev. Vse skupaj se je odvijalo na železniški postaji v Ljubljani. V tistem obdobju še ni bilo ur, ki bi beležile čas, tako kot to poteka danes, zato so morali lastniki golobov, ko je golob priletel iz tekmovanja domov, ujeti in ga prinesti na avtobusno postajo, kjer je komisija popisala podatke in tako vodila evidence o zmagovalcih in ostalih uvrstitvah. Hrana za pernate ljubljenčke je bila enostavna, običajno sestavljena iz koruze in pšenice. Misliti kaj šele uporabljati vitaminske preparate in zdravila kot dopolnilo pa še pomislil ni nihče, vendar so bili golobi živahni in tudi izgub iz tekmovanj niso beležili veliko.

Društvo se je razvijalo in posledično tudi članstvo, tako beležimo v letu 1970 že 38 članov od tega kar 26 tekmovalcev. V začetku sezone so iz prvih tekmovanj udeležbo prvih tekem okrog 900 golobov. V tem letu so člani društva dali izdelati transportno prikolico za 22 transportnih košar, 12 so jih izdelali doma 12 pa so jih kupili v Nemčiji.
Leta 1983 so člani društva z osmimi golobi od skupno 16 zastopali barve takratne skupne države SFRJ na golobarski olimpijadi športnih golobov pismonoš v Pragi. V takratno Čehoslovaško so odpotovali kot golobarji-športniki in zasedli odlično šesto mesto.

Eden največjih uspehov društva z osvojitvijo prvega mesta je bil leta 1990 v mestu Wiesbaden kjer je bilo organizirana razstava pobratenih mest in njihovih društev oziroma klubov, kjer so sodelovale, države kot do Nizozemska, Belgija, Nemčija in druge.

Po pripovedovanju Draga Habjana kot člana z najdaljšim neprekinjenim članstvom že od leta 1959 zapisal: Boštjan Podjed