Zanimivosti

Golob pismonoša – splošna dejstva

Poreklo: Golob pismonoša skorajda zagotovo izhaja iz skalnega goloba (Columba livia). Le ta živi v sredogorju, predvsem ob obalah in obmorskih pečinah. Med drugim se pojavlja v Veliki Britaniji in v deželah ob Sredozemskem morju globoko v notranjost.

Zgodovina: Davno pred začetkom našega štetja so v deželah kot so bile Perzija, Grčija in Egipt že gojili golobe. Nastala je neka vrsta krotkih golobov, ki so služili predvsem kot vir hrane. V času starih Rimljanov in Grkov (nekje 500 pr. n.š.) so uporabljali golobe tudi za pošiljanje sporočil. V 16. stoletju so gradili prve golobnjake v stolpih. Pravico do gradnje teh golobnjakov je imel samo plemiški sloj. Večino mladih golobov so v resnici pojedli. Iztrebke golobov pa so uporabljali za gnojenje kmetijskih površin. Šport z golobi pismonošami je nastal v Belgiji med leti 1815 in 1825. Takrat so prišli do ideje, da bi gojili golobe, ki se hitro vračajo do svojih golobnjakov. Iz Belgije se je hobi razširil po Evropi. Tudi na Nizozemskem je gojenje golobov postalo popularno.

Razlika med spoloma: Samca goloba imenujemo golob, samico pa golobica. Samec je navadno grajen bolj grobo in močneje, ima izrazitejše nosnice, daljšo prsno kost in širša letalna ter krovna peresa.

Telesna zgradba: Golob pismonoša je v stanju leteti hitro in dolgo. Telesna zgradba je temu popolnoma prilagojena. Večina kosti je navznoter votlih, kar zmanjšuje maso(težo) goloba. Poleg tega ima golob pismonoša dve zelo močni prsni mišici, ki se uporabljata pri zamahu perutnic. Ena izmed dveh mišic spusti krilo navzdol, druga ga dvigne. Let zahteva veliko energije. Zato potrebuje golob večjo presnovo kot recimo sesalci. Zaradi tega vzroka je telesna temperatura ptičev višja, namreč 41ºC.

Od jajca do letečega goloba pismonoše: Golob pismonoša spada med hitro rastoče živali. Ko se mladič izvali iz jajca je komajda večji od palca in tehta približno 20g. Po 5 tednih njegova masa naraste na že več kot 300g in golob skorajda doseže svojo končno velikost. Ob tem že preizkuša svoje prve letalske podvige. Golobi se izvalijo slepi in goli(z nekaj rumenega puha). Prve dni dobivajo kot hrano t.i. golobje mleko. To je beljakovinsko bogata snov, ki skozi hormonalno spremembo nastaja v golši tako goloba kot golobice. Ob 6. dnevu starosti mladi golobi spregledajo. Od tega dne dalje mladi ne dobivajo več “golobjega mleka“, ampak zrnje. Pri približno 3 tednih se morajo mladi osamosvojiti. Sami gredo jesti in piti. Pri štirih tednih so že sposobni leteti. Približno pol leta stari golobi postanejo spolno zreli.

Namestitev-Golobnjak: Velikost golobnjaka je odvisna od prostora, ki je na razpolago, števila golobov, ki jih želimo gojiti in seveda od tega koliko denarja želimo vanj vložiti. Dober golobnjak je v vsakem primeru suh, ne pozna velikih temperaturnih razlik, dobro zračnost in izolacijo in se golobi v njem počutijo doma. Nadalje mora golobnjak ustrezati tudi samemu golobarju. Recimo da se da z lahkoto čistiti. Zaželjeno je, da je sprednja stran golobnjaka obrnjena proti jugu ali jugo-vzhodu. Golobnjak ni nujno umeščen v dvorišče. Golobnjak na garaži ali na podstrešju je tudi perfektno možen.

Pravila katerih se morate držati: Postavitev golobnjaka ni moža kar tako. Držati se je potrebno pravil, ki jih predpisuje upravna enota. Pri zahtevku se je priporočljivo izražati o pomožni zgradbi namesto o golobnjaku.

Ureditev: V vsakem primeru se v golobnjaku nahajata napajalnik, krmilnik in posoda za grit. Nadalje morajo biti na stenah pritrjene pregrajene police, kjer golobi sedijo. V delu, kjer se nahajajo matični golobi so potrebni večji boksi. Mere teh so navadno 80cm x 40cm x 40cm (d x š x v). Vsak golobnjak mora imeti izpustno loputo oz. nekakšno vhodno polico. V ta namen obstajajo različni izvedenke, ki morajo skrbeti za to, da golobi lahko vstopijo v golobnjak toda ne morejo nič več nazaj ven. Pogosto se v ta namen namesti “viseče palčke“. To so kovinske palčke, ki se zgoraj nasajene “vrtijo“. Poznamo tudi “sputnik“. To je kovinska kletka, ki je nameščena na odprtino za odlet.

Oskrba: Skrbeti za golobe vsebuje vsakodnevno hranjenje, samoumevno nudenje vode po hranjenju, dnevno čiščenje golobnjaka in spuščanje golobov okoli golobnjaka ob določenih urah.

Hrana: Golobi dobijo največkrat 2x na dan mešanico zrn in semen (med drugimi koruzo, grah, pšenico, ječmen) in najmanj 1x na dan čisto pitno vodo. En golob na dan poje med 30 in 40g in popije približno 50mL vode. Golob potrebuje sorazmeroma veliko vode, da lahko hrano dobro prebavi. Prebava se optimalizira z drobci kamenja ali z gritom, ki ga golobi zaužijejo. Tako se hrana v želodcu zmelje. Pozimi, ko imajo golobi veliko miru dobi večina golobov drugače sestavljeno mešanico kot spomladi ali poleti, takrat ko recimo sodelujejo na letih.

Čiščenje golobnjaka: Golobnjak je potrebno vsakodnevno očistiti. Iztrebke se s pomočjo strgala odstrani s tal, s poličk za sedenje in iz parilnih boksov. Bolezni se lahko prenašajo tudi preko vode za pitje, zato je potrebno redno dobro očistiti in posušiti napajalnike in kopalne posode. Kdaj pa kdaj je smiselno temeljito očistiti tudi hranilnike in košare za prevoz golobov. Tudi podgane in miši lahko prenašajo bolezenske klice. Zato je priporočljivo skrbeti za to, da se ponoči v hranilnikih ne nahajajo ostanki hrane in da se temeljito zapira zalogo hrane (ne v papirnatih žakljih). Gotovo je potrebno preprečevati, da bi miši in podgane imele dostop v golobnjak.

Kopel: Večina golobov se tu pa tam ljubi osvežilno okopati. V golobnjak ali na dvorišče jim postavite posodo za kopanje napolnjeno z 10cm vode. Kopeli po kopanju ne pustite predolgo stati. Občasno golobi iz nje pijejo in v primeru, da je voda dolgo stala se lahko skozi to vodo prenašajo bolezni. V kolikor jim ponudite kopanje v golobnjaku morate poskrbeti, da tla ne postanejo prekomerno mokra. Vlažen golobnjak za golobe ni v redu.

Začeti s hobijem-Materiali: Da lahko začnemo s hobijem gojenja golobov pismonoš seveda potrebujemo golobnjak kamor bi namestili golobe. Za sodelovanje na tekmah potrebujemo košaro namenjeno transportu golobov. Poleg tega je potrebno nabaviti specialno uro, da lahko registriramo čase prihoda golobov s tekme. Na tržišču je veliko sort ur. Izberemo jo odvisno od osebnih želja in koliko želimo zanjo izdati.

Golobi: Vse se torej vrti okoli golobov pismonoš. Različni gojitelji nudijo svoje golobe na prodaj. V različnih golobarskih časopisih prodajalci redno oglašujejo. Za € 20,- ste že lahko lastniki para golobov. V kolikor se včlanite v klub ljubiteljev golobov pismonoš boste opazili, da je dovolj golobarjev, ki vam želijo podariti golobe. Pri tem pa res pazite, da ne vzamete preveč golobov od različnih golobarjev. Tako spodbujate prenaseljenost in povečujete tveganje, da golobi zbolijo. Število golobov, ki si jih priskrbite je odvisno od velikosti vašega golobnjaka.

Šport z golobi pismonošami: Tekom tekmovalne sezone (od konca marca do konca septembra) večina golobarjev sodeluje na posebej organiziranih tekmovalnih letih. Preden golob lahko tekmuje mora biti dobro treniran. Treninge lahko golobarji opravijo sami, toda organizirani so tudi s strani klubov ali regij kamor so golobarji vključeni.

Prevoz: Golobi, ki sodelujejo na letih so transportirani v posebej prilagojenih transporterjih, prikolicah. Med potjo golobi dobijo vodo in opcionalno hrano.

Kategorije: Prvi tekme v sezoni se odvijajo s “starimi golobi“. Stari golobi so vsi, ki niso obročkani z obročki tekočega leta. Od julija dalje se organizirajo tudi leti z mladimi golobi. Poleg tega, da se leti delijo na te z mladimi in s starimi golobi poznamo delitev tudi po razdaljah kar je iz nadaljnjega tudi razvidno:

Kategorija-Razdalja

kratke proge do 300 km

srednje proge med 300 in 500 km

dolge proge med 500 in 800 km

dolge proge s predvideno prenočitvijo golobov  nad 800 km

Največ golobarjev se specializira za določeno kategorijo. Golobi, ki so recimo zelo primerni za kratke proge (šprinterji) pogosto niso primerni za dolge proge.

Tekmovalni obročki: Golobi, ki sodelujejo na tekmovanjih dobijo okoli noge dodatni obroček. Odvisno od tekmovalne ure, ki jo golobar uporablja je to gumijasti obroček ali pa obroček s čipom. Čim se golob vrne iz tekmovalnega leta ga je potrebno časovno registrirati. Gumijasti obroček mora v uro. Obroček s čipom pa se z golobom “sprehodi“ preko antene. V tem primeru se čas prihoda goloba registrira elektronsko.

Vrste tekmovalnih ur: Lahko se uporablja različne vrste ur. Prve so mehanske ure. Ob prihodu goloba se mu sname gumijasti obroček, ki se ga vstavi v odprtino ure. Obroček izgine v uri in na papirnem traku se odtisne točen čas prihoda. Moderna varianta je računalniška ura. Ta ura ima namesto mehanskega digitalni pogon. Tudi v golobarstvu se razvoj ni ustavil. Pred nekaj leti se je uvedlo elektronsko registriranje časov. Golobar uporablja elektronski aparat v katerem so shranjene vse matične številke golobov, ki sodelujejo na letu. Ta aparat je povezan z anteno. Antena je nameščena v bližini priletne odprtine. Golob, ki prispe in vstopa v golobnjak prečka anteno. Čip pritrjen golobu na nogo odda signal aparatu. Golobov čas prihoda je registriran.

Nagrade: Večina golobarjev sodelujejo na letih, da bi postali golobarski šampioni. Z zbranimi veliko točkami lahko osvojijo določeno prvenstvo, recimo najboljši stari golob sezone. Načeloma so možne tudi stave.

Iz tuje literature prevedel in dopisal: Tomaž Merzel